Fett i rørene
Dette gjør ribbefett med rørene dine

Målinger på avløpsnettet i Oslo, Asker og Bærum viser at hver innbygger tilfører ca. 1 kg fett i avløpet i løpet av ett år.
Foto: Katrine LunkeFett og matrester fra julens etegilde er snaddermat for kloakkrottene. Jo mer fett vi heller i vasken, jo flere og større blir rottene.
- ANETTE HOLTH HANSENanette.holth.hansen@nrk.no
- KNUT ERIK SOLHAUGknut.erik.solhaug@nrk.no
Publisert 19.12.2012 08:31. Oppdatert 19.12.2012 09:54.
-
- Skriv ut
- Del/tips
Ribbefett, stekefett, matoljer og fettholdige matrester som helles i kjøkkenvasken eller i do skaper store problemer for både private og kommunale avløpsrør.
- LES OGSÅ: – Ikke tøm ribbefettet i vasken
- LES OGSÅ: Oslo vil ha fettet ditt
Fettet setter seg fast i rørene, og hvis du jevnlig heller fett i vasken vil rørene til slutt bli tette. Og tette avløpsrør kan føre til ubehageligheter.

Vivi Paulsen, overingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.
Foto: Anette Holth Hansen /NRK
– Tette rør kan i verste fall føre til oversvømmelser på badet eller i kjelleren din, sier Vivi Paulsen, overingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune til NRK.
Hvis du tetter rørene hjemme hos deg med fett, kan det koste deg dyrt å spyle opp rørene. Og enda mer vil det koste dersom du i tillegg får oversvømmelse av kloakk på netopp badet eller i kjelleren.
– Ikke ødelegg julehyggen med kloakkoversvømmelse. Det er særdeles ubehagelig og gir deg høye rørleggerregninger, sier Paulsen.
Se video: Fra kloakken i Oslo ser man tydelig hva julens frotsing gjør med rørene
Rotterace i avløpsnettet
Fett og matrester er snaddermat for kloakkrottene. Jo mer fett vi tilfører avløpsnettet, jo flere og større blir rottene.
– Vi mater faktisk rottene når vi heller matfett avløpet, sier Paulsen.
Målinger på avløpsnettet i Oslo, Asker og Bærum viser at hver innbygger tilfører ca 1 kilo fett i avløpet i løpet av ett år. Til sammen blir dette enorme mengder fett som legger seg i rørene og hoper seg opp på renseanleggene.
I avløpsnettet i de tre kommunene bor det sannsynligvis mer enn 120 000 rotter tilsammen, anslår Paulsen.
– Tørk det vekk
SLIK KASTER DU FETTET DITT
- Fett i stekepannen og stivnet, avkjølt fett fjerner du med tørkepapir og kaster i matafallet.
- Fett som ikke stivner, kan du helle over i en tom melkekartong, teipe igjen, og kaste i restavfallet.
KILDE: Fettvett.no
Paulsen oppfordrer alle til å tenke over hvor de gjør av fettet når det lager mat.
– Hvis det ikke er så mye fett kan man tørke pannen med tørkepapir.
– Er det mye fett, kan du helle det over på for eksempel en tom melkekartong og kaste den. Da slipper du også å grise til oppvaskkummen din. Det kan også være lurt å vente til fettet er stivnet. Da kan du skrape det rett i søpla eller matavfallet, sier Paulsen.
Se video: Slik kvitter du deg med fettet
Du kan lese mer om hvordan du skal håndtere avfallet på fettvett.no.